High five

 

Tankar på Tredje söndagen i Fastan
Söndagen den 7 mars 2021
Texter från bibeln; 1 Samuelsboken 17:40-50
Efesierbrevet 5:1-9 & Lukasevangeliet 11:14-26
Tema: "Kampen mot ondskan"

Hur har ni det? Bra, svarar de flesta av oss på en sådan fråga. Men vi vet alla att så är det inte hela tiden. Livet kan vara underbart! Mycket finns att tacka för! Låt oss hjälpa varandra att se det! Men livet är också en kamp. En kamp mot det som vill splittra och knäcka. Som fnyser åt en föraktfullt. Såsom jätten Goliat gör mot herdepojken David i en av bibeltexterna idag. Och som en del gjorde mot Jesus.

I dagens evangelietext har Jesus hjälpt en människa, befriat henne från stumhet och genast ifrågasatte omgivningen honom, påstod till och med att Jesus använde sig av ondskans krafter för att läka. De krävde större bevis på att Jesus var från Gud. De står att de bad om ”ett tecken från himlen” istället.

Jesus visade medmänsklighet. Helade bland annat… Och så ifrågasattes det!

Så är det nog: Ondskan fnyser åt kärleken. Vill få oss att tro att det är så fjuttigt och banalt med vänlighet och vardagsomsorg. Uppmanar oss att bevisa mer; större och mäktigare verksamheter kanske, tjusigare yttre, späckad almanacka?

Men Jesus svarade dem som ifrågasatte:
”Men om det är med Guds finger jag driver ut demonerna, då har Guds rike nått er.”

Finger. Ett litet finger räcker tydligen. Kärlekens, förlåtelsens finger, omsorgens finger. Gud behöver inte bevisa sig. Gud är i all vardaglig omsorg, vänlighet, empati. Den förändrar världen, just där. Om vi vågar lita på denna enorma kraft i all sin enkelhet och vanlighet – då har Guds rike nått oss. Till tröst, till hopp, till kamp.

Jag hade en gång en granne som hette Holger. Han dog för ett antal år sedan men minnet av honom lever i mig & min familj. Han och hans fru bodde i huset snett nedanför oss. När vi var nyinflyttade sa Holger och hans fru att vi gärna fick gena över deras tomt när vi skulle till pendeln. Men vi var lite blyga. Så kom snö och när vi en dag tittade ut såg vi en gång skottad, på deras tomt och upp till vår tomtgräns, t o m skottat upp för den branta lilla biten. En skottat gång som sa – välkomna att gena! Ni får verkligen! Vi blev så glada över denna omsorgsfulla handling! Vi vågade börja gena.

Varje år innan Holger blev för sjuk och tvingades flytta, skottade han den där gången, trots sin höga ålder. Han gick inte att stoppa! Holgers kärlekshandling spred sig in i min familj- vi ville vara som Holger, och nu sprider den sig till er osv. Så funkar ”Guds lilla finger”

Livet är en kamp mot det som vill splittra och knäcka, som fnyser föraktfullt åt en. Så kan det var i våra liv, så är det för vår planet Jorden – en kamp mot det som vill knäcka. Det finns mycket som ser stort och övermäktigt tungt och mörkt ut i vår värld – som en väldig och skräckinjagande Goliat. Men det är inte kört! Jesus lyfter upp ett finger & påminner oss: Guds rikes krafter är starkare som förvandlar mörker till ljus genom omsorg och vänlighet bland annat.

Jesus visade medmänsklighet, rörde vid människor, visade omsorg, umgicks, välsignade barn, helade, förlät. Jesus är som Holger, som ger oss sitt exempel och ber oss älska varandra så som han älskat oss. När vi övar oss i omsorg, vänlighet, förlåtelse o s v så ”samlar vi med” honom, som Jesus uttrycker det i evangelietexten.

Idag är tredje söndagen i fastan och temat är kampen mot ondskan. Och vi kan vara med i den kampen. Tillsammans med Jesus, Holger och många andra kan vi förändra världen.

Förra året, ungefär vid den här tiden, då pandemin hade tagit sitt grepp om oss, fick läkaren Anders Hansén ge några råd i ett nyhetsprogram på TV, angående att hantera vår psykiska ohälsa i en orolig tid. Anders avslutade med att ge tre råd och hans tredje råd för att må bättre, det var: Att hjälpa någon annan. Att det gör oss gott att rikta fokus bort från oss själva och sprida godhet.

Sådana råd finns det många av i bibeln.Till exempel;
”Sporra varandra till kärlek och goda gärningar” ”Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda” Eller som det står i en av denna söndags bibeltexter; ”Lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss…”

Kära ni, vi kan kämpa mot det som splittrar och förstör. Med Guds finger; Kärlekens, förlåtelsens, omsorgens, vänlighetens och rättvisans finger. Det blir en hel hand.

Det finns hopp

High five på det!

Visa fler inlägg