When will we ever learn

 

Det var en gång en lag som stiftades. I Svea Rike. En lag av den ädlare sorten. En lag generös för både människor, fiskar, växter och djur. Den ädla lagen hette Strandskydd. Denna gyllene lag hade till syfte att värna allemansrätten, att alla människor kunde njuta av Svea rikes natur. Men också för att djuren och växterna skulle få leva i lugn och ro.  Det hände på den tiden då Tage Erlander var statsminister. På nittonhundrafemtio-talet. Kanske människorna visste bättre då att även djuren och växterna, sjöarna och haven hava bostadsrätt. Kanske inte. Det är svårt att veta. För lagen förädlades dock genom åren. Ty människans hunger att äga, styra och tjäna pengar har alltid behövt tyglas. ”Dagens syfte med strandskyddet är att långsiktigt trygga förutsättningarna för tillgång till strandområden enligt allemansrätten och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.”

Men så bildades en utrednings kommitté. Och ja, nu är vi nästan framme i vår egen tid. Året var 2019. De sändes ut av Svea Rikes Regering för att utreda om lagen borde ändras något. Kanske vandrade kommittéen från strand till sjö och över en hel del bryggor och spångar på privata marker också.

Men innan jag fortsätter måste jag berätta vad som hänt med moder jord. Det är mycket, mycket sorgligt. Hon är inte som hon var på nittonhundrafemtiotalet. Över hela hennes mäktiga yta har skogarna försvunnit i rasande takt. Som om hennes egna lungor krymper ihop. Det har bilder från rymden visat. Människan själv har fotat henne i snart 50 år. Från rymden. Och forskarna har larmat. Kala och rött skrikande bilder över hela henne som om hon var drabbad av en svår hudsjukdom.

Djur, växter och insekter dör ut som aldrig förr i världens historia. I alla fall är orsaken till detta unikt i världshistorien– Människan. Moder Jord har feber och svårt att andas. Tappar lukt och smak. Utmattad kämpar hon. Hennes kropp är inte i balans. Hon drabbas av värmeslag, starka svettvallningar, plötsliga utbrott och skakningar. Hennes vatten grumlas och delar av hennes yta är på väg att drunkna. Ja, Moder Jord mår inte bra.

Låt oss återvända till kommittéen och år 2020. Nu har de funderat klart och skickar in sitt förslag till Svea Rikes Regering. På radion och Tv får vi veta; De vill underlätta att häva strandskyddet där skog, mark, sjöar och hav fortfarande inte är så mycket exploaterat.

En sångrad stiger upp i mig ”When will we ever learn”

Snipp, snapp, snut. Vår exploatering måste få ett slut.

Visa fler inlägg